Top 10 threads
 Chongqing highlights
 Chongqing info
 Useful stuff
 Groups
 Other
What is your favorite district in Chongqing?
    Past polls
 
  What's on
  Annual
More  
  Cultural
More  
  Sports
More  
  Nightlife
More  
  Other
More  
  Listings
  Accommodation
More  
  Cafes & Teahouses
More  
  Restaurants
More  
  Shopping
More  
  Nightlife & Entertainment
More  
  Attractions
More  
Chinese Artist

China Wholesale Export Product Search
Chongqing industrial museum opened  
1 Mar2020
Sunday
The  museum connecting past,  present and future is opened in Chongqing. With a design that intertwines past and present, according to design boom.com, wallaceliu has realized a new industrial museum in chongqing, china. The recently completed building, which is part of a greater redevelopment project, sees the adaptive re-use of a former steel factory dating back to 1938. By revealing the existing structure throughout the scheme, the resulting spaces create a delicate balance between old and new, in celebration of the buildings history and the steel industrys social and cultural significance.
  
The new museum commands an area of 7500 m2 and is situated on the outskirts of chongqing, next to the yangtze river. in order to easily insert the new volumes in between the existing structure, a lightweight steel frame was specified by wallaceliu. these metal insertions, which contain exhibition spaces, have been lifted off the floor, creating an open ground-level that visitors can permeate through.
 
By raising the new structure, the old columns of the steel factory are beautifully exposed, enabling a satisfying contrast against the green metal. the elevated volumes are also connected by bridges at various levels, allowing the museum to be easily circulated, and as visitors move from one box to another, they are always reconnected back to the existing architecture. in this way, the original building becomes an artifact itself.
  
Upon entering the museum, visitors arrive at the central hall on the lower ground level, which has been formed within the former foundation pit that was once used to cool large pieces of steel. elements of the existing concrete structure dot this space, almost becoming sculptures. as the heart of the scheme, this area is designed as meeting and gathering place in addition to hosting temporary events and exhibitions.
  
From the entrance hall, views through the building and of the cantilevered exhibition volumes can be enjoyed. visitors can also get an impression of the vastness of the space, which is emphasized by a strip of roof light above. this large space is covered but not entirely enclosed to create a comfortable environment with minimal need for mechanical heating, cooling or ventilation. cloakrooms, toilet facilities, bookshop, projection room, and the atrium hall of the museum exhibition are organized on both sides.
  
The exterior of the museum is clad in a pleated metal curtain that floats off the ground to reveal the old concrete columns. the perforated, powder-coated aluminium panels are designed to create a transitional space between outside and inside, or like a veil that shrouds the museum. with these two elements of concrete and metal becoming so interlaced, the completed architecture appears like a hybrid of old and new, giving the impression that one would not exist without the other.
  
Behind the raised curtain is the museum cafe and restaurant that faces a new public square. grand sliding doors make large openings possible to draw people in. the architects intention was to create a fluid, open and airy edge along this facade to balance the scale and grandeur of its image when viewed from afar. semi-enclosed, it is part of both landscape and architecture.
  
Jamie wallace, co-founder of wallaceliu, says, by working with adaptive re-use our design is about rearranging and reframing what is there, and in the case of the museum, accentuating the visual and spatial experience to purposefully make it more dramatic and more complex. breaking down the exhibition journey into a series of spaces that travel through the existing structures and around the open public foundation hall invites visitors to explore and observe the existing features whilst completing their composed exhibition narrative.
  
The materials and colours we chose, and the aesthetics of the large perforated metal curtains supported by tall truss-like structures, come from observations on site, and our intentional compositions with the ruin like post-industrial context. we wanted to create a dynamic composition, layered edges, and the possibility of wandering. this allows the existing features of the old factory to play a foreground, explains jee liu, co-founder of wallaceliu, who presented a preview of the chongqing industrial museum at 2019s edition of reSITE in prague
By nyc_expat (Male. United States (USA))
Add to my favorites | View all his posts | Subscribe to this thread
Date: 20 Jan 20    Views: 11    Comments:           

You may also be interested to read the following posts:


Loading, please wait...

Leave a comment
* Note: 1) Best image size: 480 px in width. 2) Duplicate info will be deleted.

Please register or login to submit your comment. Thank you.
Members: 13553Details Rules & tips


Home | About Chongqing | Forum | Community | Must see & do | What's on | Listings | About us | Contact us | Lost password? | Links

Copyright (C) 2006-2015. Chongqing Expat Club. All rights reserved.